BRYTNINGSTID - boklansering og foredrag om Ågot Gjems Selmer

Lill-Karin Elvestad presenterer sin nye biografi om Kongsvingers berømte datter på Kongsvinger museum onsdag 13. november klokka 19.00.

Ågot Gjems Selmer opptrer

Hurtige fottrinn. De små jenteføttene danser oppover gatene, forbi kirken med den rare hatten, men jenta skal ikke helt opp til festningen, for nå ser hun det store, gule huset. Flettene hopper hit og dit idet hun svinger rundt hushjørnet, videre gjennom det duse mørket i bakgården, inn på kjøkkenet hvor lyset faller inn fra smårutede vinduer. Der stopper hun. Jenta ser på moren mens brystet hever og senker seg. Moren har noe i hendene. Jenta tar et steg frem. Det er parasollene. Laget av den fineste silke, i lyse, klare farger.

- fraÅgot Gjems Selmer - Brytningstid​ (Elvestad, Orkana forlag, 2019)

  • Omslag - Ågot Gjems Selmer, Brytningstid
    1/1

Slik åpner biografien om Kongsvinger-fødte Ågot Gjems Selmer (1857-1926). Ågot var eldste datter i en velstående familie og vokste opp i byens glansalder. Da hun var 12, ble familien tvunget til å flytte som følge av konkurser og trussel om økonomisk ruin. Familien Gjems forlot innlandsbyen og bosatte seg i Kristiania, hvor Ågot som 18-åring erklærte at hun hadde funnet sitt livs kall: Hun ville bli skuespiller.

Etter åtte år på Christiania Theater, hvor en av de siste rollene var i Henrik Ibsens En folkefiende, sluttet hun brått høsten 1883. Hun hadde truffet sitt livs kjærlighet, den nyutdannede legen Alfred Selmer, og nå gikk turen nordover. Han hadde nemlig fått jobben som første fastboende distriktslege i Balsfjord. Ingen av dem hadde vært i Nord-Norge før. De ble rodd i land i fjæra på Tennes, deres fremtidige bosted, og Ågot lurte på hvor veien var. Her er ingen vei, var svaret.

I løpet av de nesten 20 årene hun bodde i Nord-Norge, ble Ågot forfatter, foredragsholder og kvinnesakskvinne. Boken forteller om Ågots livslange forhold til sin barndoms by, om hennes lengsel etter kunst og ånd, om møtet med den ville, nordnorske naturen og det viljesterke folket. Den gir samtidig et innblikk i datidens kvinnekamp, og hvordan fordommer og vedtatte sannheter måtte rokkes på, skulle det bli utvikling.

Lill-Karin Elvestad

Lill-Karin Elvestad (f. 1979) er journalist og forfatter bosatt i Balsfjord. Hun har tidligere gitt ut dokumentarbøkene Malangseidet-ulykka: Hendelsen som rystet hele Norgeog Kirkene i Troms (bind 1 og 2). Hun er også mangeårig redaktør for Årboka i Balsfjord.

PRESSEFOTO: Synnøve Sorthe.