Hopp til hovedinnhold

Festdag for Werenskiold!

Lørdag 13. mai inviterer Kongsvinger museum til festdag med byens store sønn, Erik Werenskiold i sentrum.
Vi får besøk av Marit Werenskiold som vil fortelle om arbeidet med bokserien "Erik og Sofie Werenskiold. Ungdom og eventyr 1849-1889." Det blir også byvandring, omvisning og spennende foredrag ved Jan Kokkin. Velkommen!

KJØP DIN BILLETT HER

Pakkepris for del 2 av programet: 350 kr

Inkluderer byvandring, forfriskninger etter vandring, omvisning i Hjemland og foredrag ved Jan Kokkin.

Her er lenken til billetkjøp: Werenskiolds festdag | ANNO MUSEUM AS (duell.no)

Program del 1 (Gratis inngang)

Boklansering "Erik og Sofie Werenskiold. Ungdom og eventyr 1849-1889" bind I og II av Marit Werenskiold Sted: Salen på Gyldenborg.

  • 13.00 Velkommen!

    Marit Werenskiold forteller om "Werenskiold-familien på Kongsvinger festning"

  • 14.15 Sammenkomst og boksignering

    Servering av fingermat

Program del 2

Werenskiold på Kongsvinger museum

  • 15.00 Byvandring: Kongsvinger på Erik Werenskiolds tid

    Oppmøte ved Kommandantboligen oppe på festningen

  • 16.00 Forfriskninger etter vandring

    Kaférommet, Kongsvinger museum

  • 16.15 Omvisning i utstillingen HJEMLAND

    Kongsvinger museum

  • 17.00 – 18.00 Foredrag ved kunsthistoriker Jan Kokkin "Kongsvinger i Werenskiolds kunst".

Del 1: Boklansering med Marit Werenskiold

Høsten 1985 fant jeg en stor samling brev i Erik og Sofie Werenskiolds villa Bombakken 8 på Lysaker. Husets daværende eier, min halvbror Jens Erik Werenskiold, sendte meg hjem med kassen og beskjed om å skrive bok

- Marit Werenskiold

Professor emerita Marit Werenskiold forteller om arbeidet med bokserien Erik og Sofie Werenskiold. Ungdom og eventyr 1849-1889.

Utdrag fra bøkenes pressemelding:

Marit Werenskiold tobindsverk kaster et nytt lys over norsk kunst- og kulturhistorie i de turbulente 1880-årene, da ekteparet Werenskiold sto midt i den radikale kulturkampen i Norge.

Erik Werenskiold er en av Norges mest kjente og verdsatte kunstnere. Noe biografisk verk har tidligere ikke vært utgitt om ham, og denne utgivelsen vil derfor dekke et betydelig kunnskpsbehov og bidra til å tilgjengeligjøre hans ikoniske tegninger og malerier.

  • Portrett av Marit Werenskiold

Marit Werenskiold (f. 1942) er en norsk kunsthistoriker, og professor emerita i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Tidligere har hun utgitt blant annet De Norske Matisse-elevene: Læretid og gjennombrudd 1908-1914 (Gyldendal Norsk Forlag 1972) og "The Concept of Expressionism: Origin and Metamorphoses" (Universitetsforlaget 1984). Hun er barnebarn av Erik og Sofie Werenskiold.

  • Bokomslaget til Erik og Sofie Werendskiold bind 1
    1/2
  • Bokomslaget til Erik og Sofie Werendskiold bind 2
    2/2

Del 2: Werenskiold og Kongsvinger

Erik Werenskiold (1855–1938) ble født på kapteingården Gumpingrud på Granli. Fire år gammel flyttet han og familien inn i kommandantboligen på Kongsvinger festning. Werenskiold kom til å bli en av Norges mest betydningsfulle kunstnere. At Werenskiold er fra Kongsvinger, er det mange som ikke vet, både her i regionen og ellers. Likeså er det underkommunisert i hvilken grad han hentet inspirasjon fra oppveksten i den lille festningsbyen.

Del 2 av programmet har fokus på Werenskiold og hans forhold til Kongsvinger. Vi starter med en byvandring i Øvrebyen som tar deg med tilbake til Kongsvinger på Werenskiolds tid. Videre blir det omvisning i Kongsvinger museums utstilling "Hjemland. Erik Werenskiold og Kongsvinger 1855-1905". 

Festdagen avsluttes med foredraget "Kongsvinger i Werenskiolds kunst" av Jan Kokkin. I hvilken grad ble Werenskiold inspirert av sin barndomsby? Kan vi se spor av Kongsvinger i kunsten hans?

Jan Kokkin (f. 1957) er norsk kunsthistoriker og forfatter fra Kongsvinger. Han har vært kunstkritiker for både Dagens Næringsliv og Morgenbladet. Han forsker på norske kunstnere og norsk kunsthistorie, og har blant annet utgitt biografier om Eilif Peterssen og Mathias Skeibrok, samt om Gerhard Munthes kunst. 

Har du spørsmål om arrangementet så kan du sende mail til kongsvingermuseum@annomuseum.no

  • Jente i Hjemland-utstillingen
    1/1
    Fra utstillingen "Hjemland" på Kongsvinger museum. / Natalie Sørlie, Anno Kongsvinger museum