Hopp til hovedinnhold

Skeive bilder

Gamle fotografier, nye tolkninger

Året 2022 er utpekt som Skeivt kulturår. Vi markerer at det er femti år sia den såkalte «homoparagrafen» ble opphevet. Fra da av har det vært lov å elske en av samme kjønn.

Utstillingen åpnes i amfiet ved inngangen til Kongsvinger museum

  • Musikalsk innslag ved Kim Rysstad

  • Åpning ved sogneprest i Eidskog, Bettina Eckbo

Utstillingen

I dag brukes ofte ordet «skeiv» som et felles begrep for lesbisk, homo, bi og trans (LHBT). I tillegg kan det bety brudd med kjønnsnormer, enten det handler om intimitet mellom to av samme kjønn, eller oppfatning av hva som er feminint og maskulint.

De fleste fotografiene i denne utstillingen er i Anno museums rike samling. Mange gamle bilder viser noe vi i dag kan tolke som skeivt: Kvinner har kledd seg som menn, og menn sitter på fanget til hverandre. Ingen er arkivert som homo, lesbisk eller trans, og vi kjenner ikke til hvordan de fotograferte oppfattet bildene. Vi som har laget utstillingen, har løftet bildene fram fordi vi ser noe skeivt i motivene. Vi har også gruppert dem, men mange kunne passet i flere kategorier.

Vi håper utstillingen vekker nysgjerrighet, gir forståelse og skaper nye spørsmål.

Utstillingsåpning | Facebook

  • Header for utstillingen Skeive bilder. På headeren står utstillingstittelen med undertittel: Gamle fotografier, nye tolkninger. Til venstre er tre foto som ble brukt i utstillingen.
    1/1
Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2