Hopp til hovedinnhold

SLASH & BURN

En vandreutstilling om skogfinsk kultur og naturforståelse. Se den på Kongsvinger museum mellom 4. juli og 31. august!

  • Terje Abusdal

Denne populære, prisvinnende og mye omtalte utstillingen kommer en tur til Kongsvinger, før den skal til Les boréales-festivalen i Caen, Frankrike til høsten! Den består av en rekke fotografier og neverarbeider.

Skogfinnene er én av fem historiske innvandringsgrupper som fikk status som nasjonal minoritet i Norge i 1999. I dag, 400 år, tolv generasjoner, siden finnene bosatte seg i 40 Østlandskommuner, har det opprinnelige levesettet forsvunnet for lenge siden, og ingen snakker lenger finsk. Likevel kan mer enn en halv million nordmenn ha skogfinske gener – de fleste uten å vite om det. Flere og flere føler imidlertid en tilhørighet til denne kulturen, som kom til våre trakter på 1600-tallet.

  • Terje Abusdal

Utstillingen vises sammen med autentiske skogfinske neverarbeider, samlet inn og bevart av Norsk Skogfinsk Museum. Dette var trolig et håndtverk innført av finnene her i Sør-Norge, et håndtverk som var avhengig av skogfinnenes naturkunnskap for å få gode materialer og teknikk. Neverhåndtverk er fremdeles en levende tradisjon, og har spredt seg til områder utenfor de skogfinske.

  • Terje Abusdal

Vandreutstillinga er produsert av Kunstbanken, i samarbeid med kunstneren og fotografen Terje Abusdal, Norsk skogmuseum og Norsk Skogfinsk Museum. Den er et resultat av fire års fotografering og utforsking av Finnskogen og andre skogfinske områder. Bildene er iscenesatte, og skaper en følelse av mystikk, av et område mellom fakta og fiksjon. Velkommen! Utstillingen står til og med 31. august.

Vil du lære mer? Kunstbanken har laget et arbeidshefte for å aktivere, skape engasjement og innsikt i møte med kunsten, håndverket og den skogfinske naturen. Heftet finner du her!

Museum24:Portal - 2024.06.11
Grunnstilsett-versjon: 2