HJEM | LAND

Erik Werenskiold og Kongsvinger 1855 - 1905

 • (Foto/Photo)
  1/3
 • (Foto/Photo)
  2/3
 • (Foto/Photo)
  3/3

Sommeren 2021 ønsker Kongsvinger museum velkommen til vår nye storstatsing: En utstilling om Erik Werenskiold (1855-1938) og Kongsvingers byhistorie.

Utstillingen lar Werenskiolds verk lede publikum gjennom Kongsvingers historie fra 1855 til 1905, en periode som gjerne omtales som byens gullalder.

Werenskiolds virke går inn i et større identitets- og nasjonsbyggingsprosjekt. Hans illustrasjoner av Asbjørnsen og Moes eventyr og Snorres kongesagaer er for mange like kjente som fortellingene selv. Inspirasjonen til mange av sine karakterer og motiv fant han i hjemtraktene, og det hevdes at selveste Askeladden var fra Kongsvinger-traktene. I utstillingen blir Werenskiolds verk inngangsporten til en viktig periode i byens og regionens kulturhistorie. Det vil igjen bli utgangspunkt for en nasjonal fortelling, og åpne opp for diskusjon rundt temaer som tilhørighet, utenforskap, klasseskiller, demokrati, dannelse og nasjonalisme.

Mot slutten av livet testamentere Werenskiold 21 bilder til byen, noe som viser hans tilhørighet til stedet og dets betydning for ham. Likevel er koblingen mellom Erik Werenskiold og Kongsvinger i liten grad belyst, og ingen by har til nå tatt eierskap til kunstneren. Museet vil ta Werenskiold «hjem» til byen og gjennom hans biografi og utvalgte verk illustrere en spennende periode i byens og landets historie.

Vite mer?

Les mer om Erik Werenskiold i Norsk kunstnerleksikon

Prosjektgruppen består avPetradesign ved Ellen Jacobsen og Amund Skagsoset Kristiansen, Ingun Aastebøl, Bjørn Sverre Hol Haugen, Gry Linderud samt Mona Pedersen. 

Prosjektet er støttet av KONGSVINGER KOMMUNE, STIFTELSEN FRITT ORD og SPAREBANKSTIFTELSEN HEDMARK.

NY UTSTILLING

Åpner sommeren 2021