Hopp til hovedinnhold

HJEMLAND

Erik Werenskiold og Kongsvinger 1855-1905

  • Byste av Erik Werenskiold i metall. Det er en voksen Werenskiold vi ser, med skjegg.
    1/9
    Byste av Erik Werenskiold Kongsvinger museum
  • Monter i Hjemland-utstillingen. Monteret er delt i to. Den ene delen viser den borgerlige interiørstilen karakterisert av palmer, plysj og pomponger mens den andre viste en ny norsk interiørstil som blandet det moderne med bondeantikviteter og borgerlige arvestykker.
    2/9
    Monter i Hjemland. Kongsvinger museum
  • Trolldøren i Eventyrkroken. Døren sitter i en stor stein og har gamle nøkkelhull over hele seg.
    3/9
    Trolldøren i Eventyrkroken Kongsvinger museum
  • 4/9
  • 5/9
  • 6/9
  • 7/9
  • 8/9
  • 9/9

Kongsvinger museum ønsker velkommen til sin nye satsing: HJEMLAND om Erik Werenskiold og Kongsvinger i perioden 1855 til 1905.

Erik Werenskiold (1855-1938) var en av Norges aller største kunstnere. Han vokste opp på Kongsvinger festning som sønn av kommandant Fredrik Werenskiold og Jensine, f. Ebeltoft. Werenskiolds illustrasjoner av Asbjørnsen og Moes folkeeventyr og Snorres kongesagaer er for mange like kjente som fortellingene selv. Inspirasjonen til flere av karakterene og motivene fant han i hjemtraktene, og det hevdes at selveste Askeladden var fra Kongsvinger. 

Mot slutten av livet testamentere Werenskiold 21 bilder til Kongsvinger, noe som viser hans tilhørighet til stedet og dets betydning for ham. Likevel er koblingen mellom Erik Werenskiold og Kongsvinger i liten grad belyst, og ingen by har til nå tatt eierskap til kunstneren. 

HJEMLAND tar Werenskiold «hjem» til Kongsvinger og viser samtidig fram en spennende periode i byens og landets historie. I utstillingen blir Werenskiolds verk inngangsporten til en viktig periode i byens og regionens kulturhistorie. Utstillingen er delt inn i forskjellige tema som belyser et større identitets- og nasjonsbyggingsprosjekt hvor Werenskiold var en sentral strateg. 


HJEMLAND er produsert av Anno Kongsvinger museum 

Konseptutvikling og design: PETRA designkontor ved Ellen Jacobsen


Prosjektgruppa har bestått av Amund Skagsoset Kristiansen, Bjørn Sverre Hol Haugen, Ingun Aastebøl, Gry Linderud og Mona Pedersen (prosjektansvarlig)

Trolltre og trolldør er laget av Odhin Craft


Takk til alle våre leverandører og samarbeidspartnere Wito AS, Caverion Norge AS, Haget rørleggerbedrift AS, Malermester Ljungquist AS, Kultur-IT, Flisa trykkeri AS, PERAH AS v/ Per A. Helberget, Per's Glass-Service AS, Ingrid Nicolosi, Marit Werenskiold, Arkitektlaget ved Terje Martinsen, Glassbua Kirkenær AS,  og Forsvarsbygg v/Bjørn Olav Aanerud.


Takk til referansegruppa ved Vera Wold, Lars Ovlien, Jan Kokkin og Ane Henden Motzfeldt


Utstillingen er støttet av KONGSVINGER KOMMUNE, STIFTELSEN FRITT ORD og SPAREBANKSTIFTELSEN HEDMARK.

Les mer om Erik Werenskiold i Norsk kunstnerleksikon

Museum24:Portal - 2024.11.12
Grunnstilsett-versjon: 2