Hopp til hovedinnhold

Ole Boger-samlingen ved Kongsvinger museum

Ole Boger (1865–1949) var en selvlært folkekunstner som i mange år bodde i ytre vakt på Kongsvinger festning. Hans tallrike arbeider viser folkelivet i distriktet, men er også inspirert av antikke og bibelske motiver. Han arbeidet hovedsakelig i tre, men har også etterlatt seg noen arbeider i andre materialer som metall, bein og stein. Gjenstandene i samlingen ble overført til Kongsvinger museum i 2014 og 2015 og er tilgjengelig på Digitalt Museum. 

Historikk

Ole Boger ble født 22. januar 1865 på Skredderplassen, eller Skredder-stua, under Boger i Vinger. Han var den yngste av tre søsken. Faren var Gudbrand Olsen Kalbakken (1821–1898), og moren var Berte Isaksdatter Boger (1824-1914). Etter hvert bygde foreldrene hus i Bogerkroken og flyttet dit. Ole giftet seg aldri og ble boende hjemme i Bogerkroken med foreldrene. Ole Boger sognet til Øiset skolekrets, og i skoleprotokollen har har fått anførselen «hører dårlig». Noen utdanning utover folkeskole har han trolig ikke fått; det var forbeholdt de velstående eller spesielt skoleflinke.

Etter at moren døde i 1914, fikk Ole Boger arbeid og bopel på Kongsvinger festning. Her fungerte han som oppsynsmann med ansvar for å heise og fire flagget, betjene festningsportene og ringe med festningsklokka på bestemte tidspunkter utover dagen. Boger bodde i perioden fram til 1940 i Corps de Garde, bygningen som vi kjenner som Ytre vakt, som også ble kalt Bogerstua. Han fikk gode vilkår for sitt arbeid i vaktstua på festningen, og ikke minst fikk han god kontakt med snekkerfamilien Skyrud – Anton, Mentz og Ole. De var alle snekker- og møbelinteresserte og etablerte etter hvert snekkerverksted og møbelutsalg i Storgata.

Ole Boger etterlot seg et testamente. I siste versjon (1947) bestemmer han:
«at alt hvad jeg måtte etterlate meg av min samling av utskårne arbeider i tre, metall og ben ved min død udelt skal tilfalle det vordende Solør-Odal museum». og tilføyer: «… inntil det vordende Solør-Odal blir oprettet skal de samlinger som er nevnt i testament opbevares og bestyres av Kongsvinger kommune v/ordføreren eller den han bemyndiger».

Samtale med Ole Boger

I juni 1938 var NRK på besøk hos "den gamle treskjæreren på Kongsvinger festning". I Nasjonalbibliotekets avspiller kan du høre dette radioprogrammet, hvor Ole Boger selv forteller om arbeidet sitt.

Samlingen på Digitalt Museum

Under er et utvalg av Ole Bogers gjenstander fra vår gjenstandsdatabase Digitalt Museum. Å klikke på en av gjenstandene vil ta deg til gjenstandsposten der.

Museum24:Portal - 2024.11.2 5
Grunnstilsett-versjon: 2