Anno museums avdeling i Kongsvingerregionen består av fire museer: Kvinnemuseet har et nasjonalt ansvar for formidling av kvinnehistorie, Kongsvinger museum med ansvar for by- og regionshistorie, Eidskog museum med anlegg som viser hverdagsliv og arbeid i Eidskog gjennom mange generasjoner og Odalstunet som et lokalt museum for Nord- Odal og Sør-Odal.
De fire museene eies av ulike foreninger og stiftelser, mens Anno har driftsansvaret ved museene.
Avdelingen har sju ansatte og har sitt administrasjonssenter i Gyldenborg på Kongsvinger festning.
Kvinnemuseet
Vis veiI sveitservillaen Rolighed i Løkkegata er historien fortalt med et kvinneperspektiv. Synet på kjønnsroller og likestilling har endret seg gjennom tidene, og som gjest på museet får du utfordret dine egne oppfatninger. På Kvinnemuseet kan du se utstillinger i tre etasjer, blant annet «Damen i Berlin» om Dagny Juel og en utstilling om leketøy for jenter og gutter.
Skinnarbøl Skolemuseum
Vis veiDen gamle skolen på Skinnarbøl ble bygd som en av de første fastskolene i Vinger kommune i 1862. Da hele Skinnarbøl skolekrets ble lagt ned og barna flyttet til Kongsvinger Sentralskole i 1964, var det ikke lenger noen som hadde bruk for det gamle skolehuset, og det ble stående å forfalle.
Skålbergsætra
Vis veiSkålbergsætra er Odalstunets museumssæter og ligger en mil til skogs på veien mellom Austvatn og Hof i Solør. Her er det drift hver sommer med budeier, kuer, vafler og rømme i en hel måned. Sætra er tilgjengelig både med bil og til fots langs den gamle merkede sætervegen. Grupper er velkommen til å besøke sætra utenom sætertida etter avtale. Følg Rv209 til du kommer til en avkjøring skiltet «Østmosætra-Solør» på venstre hånd. Kjør ca. 8 km langs Østmosætervegen (bomavgift), til du kommer til Krokmyra. Fra Krokmyra kan man følge den gamle sætervegen til fots, 1-1,5 times vandring i skogen. Starten av stien er merket fra Krokmyra.
Sagstua Skolemuseum
Vis veiSagstua skolemuseum er Sigurd Hoels barndomshjem på Sand i Nord-Odal. På museet presenteres Sigurd Hoels forfatterskap – og hans liv som odøling og verdensborger – både i utstilling og film. Her er det også innredet en lærerleilighet og ei skolestue. Museet er åpent på søndager i sommersesongen og ellers etter avtale.