Hopp til hovedinnhold

Rittmester Aamodts leilighet

I Nina og Harald Aamodts staselige leilighet har tiden stått stille siden 1920-tallet. Velkommen inn til juristen, militærmannen og storkaren som ble Øvrebyens redningsmann!

 • 1/7
  Harald Aamodts skrivebord Lisbeth A. Chumak/Kongsvinger museum
 • 2/7
  Ekteparet Aamodts fasjonable biedermeier-salong. Lisbeth A. Chumak/Kongsvinger museum
 • 3/7
  Nina og Harald Aamodt på bryllupsdagen Kongsvinger museum
 • 4/7
  Kirkeboka viser vigslene i menigheten, blant de lykkelige parene finner vi Harald og Nina Aamodt.
 • 5/7
  Nina og Harald Aamodts soverom i Aamodtgårdens loftetasje. Lisbeth A. Chumak/Kongsvinger museum
 • 6/7
  Ekteparet Aamodts lyse og luftige kjøkken Lisbeth A. Chumak/Kongsvinger museum
 • 7/7
  Aamodtgårdens fasade Kongsvinger museum

I Aamodtgården kan du besøke rittmester Harald Aamodts leilighet.  Han var sønn av Marie og Otto Aamodt, og levde mellom 1894 og 1968. ,I spetember 1922 giftet Harald og prestedatteren Nikoline "Nina" Grøndahl (1895-1951) seg. Like etter bryllupet gikk paret i gang med å innrede leiligheten. Da rittmesteren gikk bort, skjenket han Aamodtgården i testamentarisk gave og bygningen ble hjem for Kongsvingers første museum.

Interiøret som vi i dag ser i leiligheten har gjennomgått minimale endringer siden 1920-tallet. 

Når du går gjennom døren til høyre ved trappen i annen etasje, er det som å trå over terskelen til en annen tid. Inne i gangen henger rittmesterens uniform, sabelen, frakken, spaserstokken, hattene som om han nettopp skulle ha kommethjem etter en spasertur.

Inne i stuen står en salong i biedermeier-stil.  I mellomstuen står pianoet som Nina spilte på. I biblioteket står skrivemaskinen som Aamodt brukte,  og på golvet står hans dokumentmappe i lyst lær. Går du tilbake gjennom de to stuene, kommer du til hjørneværelset som ble brukt som gjesterom. Her er det senger i jugendstil. Ved døren er det montert en bit av  tapetet slik det var som nytt. Ved vinduet mot festningsbakken var Ninas sy-krok. I spisestuen er møblementet fra 1880-årene. Kjøkkenet er i 1950-tallsstil. Komfyren fra førkrigsårene var avansert for sin tid, og en stor beholder som holdt vannet oppvarmet var kjøkkenets stolthet. Den bratte trappen fra spisestuen opp til kvisten ble satt opp i 1920-årene da Nina og Harald flyttet inn. På loftet er Ninas og Haralds soveværelse. Ovnen er fra 1808 fra husets tidligste historie.