Rittmester Aamodts leilighet

I Nina og Harald Aamodts staselige leilighet har tiden stått stille siden 1920-tallet. Velkommen inn til juristen, militærmannen og storkaren som ble Øvrebyens redningsmann!

 • Aamodts kontor
  1/7
  Fra biblioteket Lisbeth A. Chumak/Kongsvinger museum
 • Aamodts leilighet
  2/7
  Fra stuen Lisbeth A. Chumak/Kongsvinger museum
 • Nina og Harald Aamodt
  3/7
  Nina og Harald Aamodt på bryllupsdagen. Kongsvinger museum
 • Kirkebok vigsel, Nina og Harald
  4/7
  Kirkeboka viser vigslene i menigheten, blant de lykkelige parene finner vi Harald og Nina Aamodt.
 • Aamodts soverom
  5/7
  Fra soverommet Lisbeth A. Chumak/Kongsvinger museum
 • Aamodtgården
  6/7
  Fra kjøkkenet Lisbeth A. Chumak/Kongsvinger museum
 • Aamodtgården
  7/7
  Aamodtgårdens fasade Kongsvinger museum

I Aamodtgården kan du besøke rittmester Harald Aamodts leilighet.  Harald Aamodt ble født i 1894 og døde i 1968. Han giftet seg med prestedatteren Nikoline "Nina" Grøndahl (1895-1951) i september 1922. Like etter bryllupet gikk paret i gang med å innrede leiligheten. Da rittmesteren gikk bort, skjenket han Aamodtgården i testamentarisk gave og bygningen ble hjem for Kongsvingers første museum.

Interiøret som vi i dag ser i leiligheten har gjennomgått minimale endringer siden 1920-tallet. 

Når du går gjennom døren til høyre ved trappen i annen etasje, er det som å trå over terskelen til en annen tid. Inne i gangen henger rittmesterens uniform, sabelen, frakken, spaserstokken, hattene som om han nettopp skulle ha kommethjem etter en spasertur.

Inne i stuen står en salong i biedermeier-stil.  I mellomstuen står pianoet som Nina spilte på. I biblioteket står skrivemaskinen som Aamodt brukte,  og på golvet står hans dokumentmappe i lyst lær. Går du tilbake gjennom de to stuene, kommer du til hjørneværelset som ble brukt som gjesterom. Her er det senger i jugendstil. Ved døren er det montert en bit av  tapetet slik det var som nytt. Ved vinduet mot festningsbakken var Ninas sy-krok. I spisestuen er møblementet fra 1880-årene. Kjøkkenet er i 1950-tallsstil. Komfyren fra førkrigsårene var avansert for sin tid, og en stor beholder som holdt vannet oppvarmet var kjøkkenets stolthet. Den bratte trappen fra spisestuen opp til kvisten ble satt opp i 1920-årene da Nina og Harald flyttet inn. På loftet er Ninas og Haralds soveværelse. Ovnen er fra 1808 fra husets tidligste historie.