Hopp til hovedinnhold

Brennevin og andre legemidler

Det fantes ingen medisiner mot spanskesjuken, og det var vanskelig å forhindre smitte. Avisene ga stadig råd om å holde seg borte fra «biografteatre og lignende hermetisk lukkede pesthuler» samtidig som de spekulerte i om for eksempel været kunne påvirke smittespredningen.

Legene håpet brennevin kunne kurere spanskesjuken, og derfor ba de myndighetene om å utlevere sprit til folket. Regjeringen vedtok høsten 1918 at alle husstander kunne få ei halvflaske konjakk som medisin.  På denne tida var det brennevinsforbud i Norge, det vil si at det var forbudt å produsere og omsette sprit annet enn til medisinsk bruk.

  • Rasjoneringskort for brennevin fra høsten 1918
    1/1
    Rasjoneringskort for brennevin fra høsten 1918 Foto: Anno Kongsvinger museum

Utdeling av brennevin som legemiddel vakte imidlertid debatt, som de to avisartiklene nedenfor illustrerer. Trykk på pilene oppe i høyre hjørne for å forstørre avisutklippene. 

  • Indlandsposten 04. november 1918
    1/2
    Indlandsposten, 4. november 1918
  • Indlandsposten, 5. november 1918
    2/2
    Indlandsposten, 5. november 1918

Andre mente at tjæredamp hadde en gunstig effekt. Otilie Moe fra Odalen fortalte om et sted der kona i huset satte et spann med tjære bakerst på den store kjøkkenkomfyren: «Jeg husker det var slik ram tjærelukt der. Om det var tjæren eller hellet som gjorde at ingen i huset ble syke, er ikke godt å vite.»

  • Otilie Moe
    1/1
    Otilie Moe mintes at folk brukte tjæredamp som middel mot spanskesjuken. Foto: Anno Kongsvinger museum

Å lindre symptomene hos de sjuke sto i fokus. Sjukepleiere og leger jobbet døgnet rundt, og enda var det utilstrekkelig. Forebyggende tiltak var å stenge skoler, kinoer og andre forsamlingslokaler for å hindre smittespredning.

Det manglet ikke på forslag til botemidler mot spansken. Foruten tjæredamp, var te med eggeplomme og rødbetsuppe blant forslagene. Det viktigste var likevel å sørge for god pleie til de mange som ble sjuke.

  • Indlandsposten, 4. november 1918
    1/4
    Indlandsposten, 4. november 1918
  • 2/4
  • Hedemarkens Amtstidene 07. desember 1918
    3/4
    Hedemarkens Amtstidende, 7. desember 1918
  • Hedemarkens Amtstidende, 29. oktober 1918
    4/4
    Hedemarkens Amtstidende, 29. oktober 1918
Museum24:Portal - 2025.01.07
Grunnstilsett-versjon: 2