Smitteveger
Spanskesjuken spredde seg som verst der det var mest kontakt mellom folk. Posthus, telefonsentraler og landhandlere var ofte sentre for smittespredning, og smittevegene fulgte kommunikasjonslinjene.
I Sør-Norge var jernbanen sentral for smittespredning, mens langs kysten ble smitten spredt med den lokale skipstrafikken. Her var Hurtigruten spesielt utsatt med sin lange rute langs norskekysten. Smitten brøt gjerne ut i byer og større tettsteder først, før den spredte seg til mindre steder.
Sjukdommen rammet i tre bølger. Sommerepidemien i 1918 var et ganske mildt angrep. Høstepidemien kom i september og var mest alvorlig med høyest dødelighet. Vinterepidemien avløste høstepidemien i desember og varte utover våren 1919. I Norge ble rundt halvparten av befolkningen smittet, det vil si at om lag 1,3 millioner mennesker ble sjuke her hjemme.
De første tilfellene av spanskesjuken i Solør-Odal kom fra hovedstaden. Raskt ble hele distriktet angrepet.
Legene arbeidet iherdig med å behandle sjuke, hindre smitte og rapportere til myndighetene, som det går fram av artikkelen i Hedemarkens Amtstidende fra 23. november 1918.
Doktor Ansteensen i Nord-Odal forsøkte å analysere hvordan spansken spredte seg lokalt.
Smitten kom til Nord-Odal fra Hamar i én omgang og fra skogsarbeidere på jobb i Østerdalen i neste. Nordodølingene spredte smitten videre til Hof, ifølge E. Karud som var lege der.
Den 4. november 1918 skriver Hedemarkens Amtstidende om bekymringsverdige hygieneforhold:
Det ble også hyppig rapportert om smittespredning lokalt så vel som nasjonalt og internasjonalt, som de to eksemplene nedenfor vitner om.